Kuvajt: Opozícia si chce vylepšiť pozíciu v predčasných voľbách

02.02.2012 Celý región

Kuvajt 2. februára (TASR) - Predčasné parlamentné voľby sa dnes ráno začali v Kuvajte. Početné opozičné skupiny sa v nich usilujú posilniť si pozíciu v parlamente a zvýšiť tým svoj politický vplyv v krajine bohatej na ropu.

Hlasovanie je vnímané ako skúška sily Západom podporovaného vedenia krajiny proti skupinám zahŕňajúcim islamistov, liberálov i hnutie mladých inšpirované protestmi tzv. arabskej jari.

O 50 poslaneckých kresiel sa uchádza 276 kandidátov, vrátane 22 žien. Výsledky sa očakávajú v piatok.

Kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh rozpustil v decembri parlament po niekoľkých mesiacoch politickej krízy, ktorá prišla po obvineniach, že poslanci dostávali úplatky od ministrov, aby podporovali ich politiku. Protivládni demonštranti počas protestov okrem iného prenikli do budovy zákonodarného zboru.

Kuvajt, ktorý je šiestym najväčším vývozcom ropy na svete, sa vlani najmä vďaka štedrému sociálnemu systému vyhol masovým protestom, aké zasiahli Tunisko, Egypt, Jemen a Sýriu. Všetky kľúčové záležitosti v Kuvajte kontroluje vládnuca rodina, parlament však patrí k málu volených inštitúcií v Perzskom zálive, ktoré sa otvorene stavajú proti vedeniu krajiny.
 

Vyberte región